Μάιος 2024 αρχείο

Ολοκλήρωση μαθημάτων του Τμήματος ” Κεφάλαια Θρακικής Λογοτεχνίας “

Την Τρίτη 28/5/24 ολοκληρώθηκαν τα μαθήματα του Τμήματος ” Κεφάλαια Θρακικής Λογοτεχνίας”, που πραγματοποίησε από τον Οκτώβριο του 2023 έως και τον Μάιο του 2024 ο Φιλόλογος, Συγγραφέας και Ποιητής κ. Θανάσης Μουσόπουλος στο Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης. Το καταληκτήριο μάθημα κατά το πρώτο μέρος του αποτέλεσε ένα αφιέρωμα στη Βασιλεύουσα και στην πορεία της, …

Συνέχεια ανάγνωσης

Η προσπάθεια που έχετε καταβάλει είναι ήδη μια μεγάλη νίκη! Καλή επιτυχία, παιδιά!

ΕΝΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: ΕΑΛΩ Η ΠΟΛΙΣ ; Του Θανάση Μουσόπουλου

Στις 28 Μαΐου 2024 στο Λύκειον Ελληνίδων Ξάνθης το Καταληκτήριο Μάθημά μου, με θέμα «Κεφάλαια Θρακικής Λογοτεχνίας» για το ακαδημαϊκό έτος 2023 -2024, είχε ως τίτλο «Εάλω η Πόλις ;». Προσπάθησα με όσα ανέφερα να εξηγήσω στους σπουδαστές και σπουδάστριες το ερωτηματικό του τίτλου, τονίζοντας το χρέος μας να κατανοήσουμε, διατηρήσουμε και επεκτείνουμε την παράδοση …

Συνέχεια ανάγνωσης

Ο Θανάσης Μουσόπουλος γράφει για τον ποιητή Κώστα Καλοποδά, που παρακολούθησε το μάθημα και χάρισε στο Λύκειον Ελληνίδων Ξάνθης 4 βιβλία του

“Τα Σέρρας, όπως συνήθισα να αποκαλώ την ιστορική πόλη Σίρις ή Σίρρα της Ανατολικής Μακεδονίας, μου έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσω και να εκτιμήσω πολλούς και πολλές δημιουργούς της τέχνης του λόγου. Ανάμεσά τους ξεχωρίζω τον ποιητή Κωνσταντίνο Καλοποδά (γενν. 1977) που φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια από την πρώτη ποιητική του παρουσία.  Συγκεκριμένα έχουμε τα …

Συνέχεια ανάγνωσης

Ολοκλήρωση μαθημάτων Παραρτήματος Γενισέας

Άλλη μια χρονιά ολοκληρώθηκε για τα τμήματα χορού παιδιών και ενηλίκων του Παραρτήματος του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης στη Γενισέα Ξάνθης, τη Δευτέρα 27-5-24. Η λήξη των μαθημάτων ολοκληρώθηκε με εδέσματα σε καφετέρια του οικισμού της Γενισέα, με ευχές για Καλό Καλοκαίρι, αλλά και σχέδια για τις δράσεις του Παραρτήματος από το Σεπτέμβριο του 2024. …

Συνέχεια ανάγνωσης

Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ Του Θανάση Μουσόπουλου

Η Άλωση της Πόλης στις 29 Μαΐου 1453 αποτελεί ένα ορόσημο στην πορεία όχι μόνο του Ελληνισμού αλλά και όλης της ανθρωπότητας. Στο κείμενό μας θα αναφερθούμε αρχικά στο γεγονός της Άλωσης, όπως το παρουσιάζει στο βιβλίο της «Εάλω η Πόλις» η Πολίτισσα Τατιάνα Σταύρου (1899 Κωνσταντινούπολη – 1990 Αθήνα), ενώ στο δεύτερο μέρος θα …

Συνέχεια ανάγνωσης

Πραγματοποίηση Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης 

Στο φιλόξενο χώρο του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024 η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του σωματείου.  Η Πρόεδρος κ. Ευτέρπη Στάντσιου και το το Δ .Σ. του Λ.Ε.Ξ. ευχαρίστησαν όλα τα μέλη για την αμέριστη στήριξη του έργου του και ζήτησαν τη βοήθεια, τη συμμετοχή και την υποστήριξη τους στις …

Συνέχεια ανάγνωσης

«ΕΑΛΩ Η ΠΟΛΙΣ;» ΕΛΕΥΘΕΡΑ  ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ  ΘΑΝΑΣΗ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ  ΛΥΚΕΙΟΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΤΑΛΗΚΤΗΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑ – ΤΡΙΤΗ  28 ΜΑΪΟΥ  –  ΩΡΑ 6 – 7 μ.μ.   

Ολοκληρώνεται ένας περίπατος από τις αρχές Οκτωβρίου 2023 ως τα τέλη Μαΐου 2024 στα «Κεφάλαια Θρακικής Λογοτεχνίας». Το τελευταίο Καταληκτήριο Μάθημα έχει ιδιαίτερο χρώμα.   Στο πρώτο μέρος θα γίνει αφιέρωμα στην Βασιλεύουσα και στην πορεία της, λίγα λόγια για την Άλωση και αναφορά στην πορεία της στα νεότερα χρόνια. Η επέτειος της Άλωσης της Πόλης είναι …

Συνέχεια ανάγνωσης

«ΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΟΥΝ» ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η μουσικοχορευτική μας παράσταση ” Οι χοροί καλά κρατούν ” την Κυριακή, 12/5/24, στο κατάμεστο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης “Κων/νος Μπένης”. Τα τμήματα Κρουστών, Δημοτικού Πολυφωνικού Τραγουδιού και Παραδοσιακών Χορών ανέδειξαν και πρόβαλαν πολλά στοιχεία της παράδοσής μας σχετικά με τη μουσική, το τραγούδι, τους χορούς και τις ενδυμασίες. Μας ταξίδεψαν μουσικά, …

Συνέχεια ανάγνωσης

Το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης και το Εργαστήρι Γλωσσολογίας ΤΕΦ, ΔΠΘ “+ΜόρΦωΣη” παρουσιάζουν τον θεατρικό μονόλογο ΞΑΝΘΙΠΠΗ από τη θεατρική τριλογία της Ελένης Ανδρέου, “Την εξουσία σου θεμέλιωσες στον φόβο”

Μια αντίστροφη ανάγνωση των αρχαίων πηγών για τη σύζυγο του Σωκράτη: πώς η γραμμένη από άνδρες Ιστορία μπορεί να διαστρέβλωσε την εικόνα της; Πόσο κοντά στην πραγματικότητα της γυναίκας μπορεί να βρίσκεται η Ιστορία η γραμμένη αποκλειστικά από άνδρες, μέσα στα πλαίσια μιας κραταιάς ανδροκρατίας; Ας ακούσουμε προσεκτικά την Ξανθίππη κι ας προσπαθήσουμε να πλησιάσουμε …

Συνέχεια ανάγνωσης