Το Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης με ιδιαίτερη χαρά φιλοξένησε το πάντρεμα του παραδοσιακού με το μοντέρνο και σύγχρονο χορό, όπως εκφράστηκε από την πρωτότυπη δράση “Καημός” της Σχολής Χορού “Μαρία Λάμπρου”, υπό την έμπνευση, χορογραφία και καθοδήγηση της γυμνάστριας- δασκάλας χορού κ. Βασιλείας-Μαρίας Καρτσίδου.
Η κ. Καρτσίδου εξηγώντας το όλο εγχείρημα, αναφέρει: όποια κι αν είναι η χρονική περίοδος,η αιτία, οι συνθήκες, ο αποχωρισμός μοιάζει ίδιος. Σκληρός, απότομος και συχνά μη αναστρέψιμος, μας βρίσκει απροετοίμαστους, αφήνει έντονο αίσθημα ανεκπλήρωτου και μας αναγκάζει σε αποδοχή.
Η ιδέα για τον “καημό” γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του 2023 κατά τη περίοδο πυρκαγιών που κατέστρεψαν σχεδόν 1 εκατομμύριο στρέμματα γης σε Έβρο και Θράκη. Καλεί να στρέψουμε το βλέμμα στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου η ζωή συνεχίζεται μετά το πέρας της φωτιάς παρά τα ανείπωτα ευρήματα στις καμμένες εκτάσεις. “Σήμερα είμαι αύριο δεν είμαι” “Κοίτα με” Καημός, καμός σε επίπεδο προσωπικό ή συλλογικό, κοινός σε κάθε εποχή, ερμηνεύεται μέσω του παντρέματος παραδοσιακού, σύγχρονου και μοντέρνου χορού υπό τη μουσική των @thraxpunks
Η κ. Βασιλεία-Μαρία Καρτσίδου ευχαριστεί πολύ: Το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης και συγκεκριμένα τη κ. Πέπη Στάντσιου για τη παραχώρηση της αίθουσας, τον Κύρο Αθανασιάδη και τη Δήμητρα Μπουναρτζή για τη βοήθεια τους.
Τον σκηνοθέτη- φωτογράφο Στεπάν Γιακουπιάν για την υπέροχη πρώτη συνεργασία τους και τις πολύτιμες συμβουλές του. Την κ. Μαρία Λάμπρου για την εμπιστοσύνη της, την Αρετή Μίχου για τη πολύτιμη βοήθεια της. Τους γονείς των μαθητριών για την εμπιστοσύνη και την άψογη συνεργασία τους.
Τέλος, όλες τις μαθήτριες που πήραν μέρος για την όρεξη, την υπομονή και το χρόνο τους.
Τα κορίτσια που συμμετέχουν είναι μαθήτριες της σχολής χορού “Μαρία Λάμπρου” του τμήματος Commercial και τα ονόματά τους παρατίθενται στο τέλος του βίντεο.