Παρουσίαση βιβλίου της Ζωής Γαβριηλίδου με τίτλο ”Διδάσκοντας και μαθαίνοντας γλώσσα με το ChatGPT”

“Διδάσκοντας και μαθαίνοντας γλώσσα με το ChatGPT ” της Ζωής Γαβριηλίδου

Στην κατάμεστη αίθουσα του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης πραγματοποιήθηκε στις 18/9/24 η παρουσίαση του πρωτοποριακού βιβλίου της κ. Ζωής Γαβριηλίδου, καθηγήτριας Γλωσσολογίας στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ και Επισκέπτριας Καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, με θέμα “Διδάσκοντας και μαθαίνοντας γλώσσα με το ChatGPT”. Σε ένα ακροατήριο από συναδέλφους της συγγραφέα, εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας και ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την τεχνική νοημοσύνη παρουσιάστηκε αυτό το νέο εργαλείο της τεχνολογίας που θα βοηθήσει στην εκπαιδευτική διαδικασία και το οποίο χαρακτηρίστηκε ως το χάραμα μιας νέας εποχής.

Οι εξαίρετοι εισηγητές του πάνελ, οι κύριοι Ευστράτιος Γραμμένος, Καθηγητής Πληροφορικής, η κ.Γιούλη Ζήκα, Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Ξάνθης, η κ. Λυδία Μίτιτς, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του ΔΠΘ, ο κ. Χριστόδουλος Χαμζάς, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΔΠΘ, παρουσίασαν το βιβλίο, με κατανοητό για όλους τους παρευβρισκόμενους τρόπο και επισήμαναν την αξία του ως εργαλείο εκπαίδευσης, απευθύνοντας στοχευμένες ερωτήσεις στην συγγραφέα κ. Ζωή Γαβριηλίδου και η οποία πρόθυμα και εμπεριστατωμένα απάντησε. Το κοινό εντυπωσιασμένο κατέθεσε τους προβληματισμούς του και οραματίστηκε τη μορφή του μελλοντικού σχολείου. Μια ποιοτική ακαδημαϊκή βραδιά που προσέφεραν στο κοινό της πόλης μας, τόσο η συγγραφέας κ. Ζωή Γαβριηλίδου, που αποτελεί κεφάλαιο και πρότυπο ακαδημαϊκής καθηγήτριας, όσο και οι αξιόλογοι συντελεστές του πάνελ.

Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης ευχαριστεί θερμά όλους τους παραπάνω συντελεστές της βιβλιοπαρουσίασης, τη συγγραφέα, τους εισηγητές, την αγαπητή και μέλος του Λυκείου κ. Πηνελόπη Καμπάκη – Βουγιουκλή, που με πρόταση και πρωτοβουλία της πραγματοποιήθηκε η παραπάνω δράση και είχε στην ευθύνη της το συντονισμό της βραδιάς και η οποία ακόμη μια φορά ανταποκρίθηκε επάξια στο έργο της, τους συνδιοργανωτές, τις Εκδόσεις Κριτική, το Εργαστήριο Γλωσσολογίας +ΜόρφωΣη, το Βιβλιοπωλείο ΔΥΟ, όπως και όλο το κοινό που με τόσο ενδιαφέρον τίμησε και συμμετείχε στην εκδήλωση.