40 Χρόνια Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών

 

Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης ταξίδεψε με 50μελή ομάδα στην Πάτρα από τις 14 έως τις 16 Οκτωβρίου 2016, κατόπιν προσκλήσεως του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεών του για τα 40 χρόνια από την επανίδρυσή του. Δέκα Λύκεια από διάφορα μέρη της Ελλάδας ( το Λύκειον των Ελληνίδων Αργοστολίου, Γιαννιτσών, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καλαμάτας, Κιάτου, Ξάνθης, Πάτρας και Σερρών) συγκεντρωθήκαμε στην όμορφη Πάτρα, για να τιμήσουμε και να συνεορτάσουμε με το τοπικό Λύκειο.
Το απόγευμα της Παρασκευής, φορώντας όλοι τις παραδοσιακές μας φορεσιές, επισκεφθήκαμε τον Ιερό Ναό του Πολιούχου Πατρών, όπου μας υποδέχθηκε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος τέλεσε δέηση υπέρ υγείας των προσκυνητών. Μετά την προσκύνηση της Αγίας Κάρας, του Σταυρού του μαρτυρίου και του τάφου του Πρωτοκλήτου, μας καλωσόρισε εγκάρδια και μας έδωσε τη συμβουλή: «Μη χάσετε του τόπου μας τη λεβεντιά και χάρη».
Στη συνέχεια, όλα τα Λύκεια διασχίσαμε το ιστορικό κέντρο της πόλης παρελαύνοντας στον κατάμεστο πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου και καταλήξαμε στην Πλατεία Γεωργίου, όπου παρουσιάσαμε τους τοπικούς μας χορούς, ξεσηκώνοντας όλη την Πάτρα με τους ήχους, τα χρώματα, το ρυθμό και το κέφι μας.
Το Σάββατο, παρακολουθήσαμε στην αίθουσα της Διακιδείου Σχολής Λαού την εξαιρετική διάλεξη του Εθνομουσικολόγου Καθηγητή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λάμπρου Λιάβα με θέμα:« Παράδοση και Φολκλόρ. Χρήση και καταχρήσεις στη «διαχείριση» της ελληνικής μουσικής και του χορού».
Το βράδυ του Σαββάτου δόθηκε η μεγάλη μουσικοχορευτική παράσταση « Η Ελλάδα σε κύκλο» στο κατάμεστο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, που προβλήθηκε ζωντανά μέσω διαδικτύου σ’ όλον τον κόσμο. Μια παράσταση υψηλής αισθητικής από όλες τις Λυκειακές ομάδες, που τη συνόδευσε μουσικά η καταξιωμένη ορχήστρα του Νίκου Φιλιππίδη κι ο εξαιρετικός Παναγιώτης Λάλεζας. Συγκεκριμένα το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, με την πολυπληθή ομάδα του είχε μια εντυπωσιακή εμφάνιση παρουσιάζοντας χορούς και τραγούδια της Θράκης, αλλά και ποικιλία θρακιώτικων φορεσιών, μεταφέροντας έτσι τη ζωντάνια του τόπου μας και απέσπασε το θερμότατο χειροκρότημα των θεατών. Στο τέλος, απονεμήθηκαν αναμνηστικές πλακέτες στους συμμετέχοντες. Την πλακέτα του Λ.Ε.Ξ. παρέλαβε η Β΄ Αντιπρόεδρος και Έφορος Ιματιοθήκης, κα. Φανή Κυριακίδου από τον καθηγητή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Λάμπρο Λιάβα, ενώ ανταπέδωσε προσφέροντας μια ζώνη της Αν. Ρωμυλίας και προσκάλεσε όλους στο 18ο Συνέδριο των Λυκείων των Ελληνίδων, που θα πραγματοποιηθεί το 2017 στην Ξάνθη.
Την Κυριακή, μετά την ξενάγηση στον όμορφο χώρο της Achaia Clauss, όλοι πήραμε το δρόμο της επιστροφής γεμάτοι όμορφες αναμνήσεις και «λυκειακές» εμπειρίες.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο δάσκαλό μας, κ. Κυριάκο Αθανασιάδη, που επιμελήθηκε την παρουσία της χορευτικής ομάδας, τους μουσικούς που μας πλαισίωσαν, Γ. Κουμή και Δ. Μπάκο αλλά και όλους τους χορευτές μας που συμμετείχαν και ανταποκρίθηκαν με επιτυχία στις απαιτήσεις των εκδηλώσεων, απέσπασαν επαίνους και θερμό χειροκρότημα.
Τέλος, συγχαίρουμε θερμά την Πρόεδρο του Λ.Ε. Πατρών, κα. Κατερίνα Πολυκρέτη , όλο το Δ.Σ., τους δασκάλους, τους χορευτές, τα μέλη και τους εθελοντές του για την πρόσκληση, τη θερμή φιλοξενία και άψογη διοργάνωση, τα αναμνηστικά δώρα, και τις ξεναγήσεις, που έκαναν τόσο ευχάριστη τη διαμονή μας, αλλά κυρίως τους ευχαριστούμε που μας έδωσαν την ευκαιρία να προβάλλουμε τη θρακιώτικη πολιτιστική κληρονομιά, να ανταμώσουμε με τα υπόλοιπα Λύκεια και να αναπτύξουμε δεσμούς φιλίας και συνεργασίας.
Ευχόμαστε να είμαστε πάντα καλά, να ανταμώνουμε λυκειακά και ο χορευτικός μας κύκλος να μεγαλώνει…
Το Δ.Σ.
του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης

 

 

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux