3ο Πανελλήνιο Πολιτιστικό Αντάμωμα Θράκης

 

 

 

      Το 3ο Πανελλήνιο Πολιτιστικό Αντάμωμα Θράκης  πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη στις 1-3/7/2016.  Αρκετές δεκάδες πολιτιστικών συλλόγων από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν και η κεντρική πλατεία της Ξάνθης κάθε απόγευμα γέμιζε από Ελλάδα, παραδοσιακή μουσική, χορούς και πανέμορφες φορεσιές. Η ελληνική νεολαία αντάμωσε, γνωρίστηκε, επικοινώνη-σε, δημιούργησε δεσμούς φιλίας και προϋποθέσεις συνεργασίας. Οι διοργανωτές, το Ελλη-νικό Ηλεκτρονικό Κέντρο, που με πρωτοβουλία του ξεκίνησε η παραπάνω δράση, το Λύ-κειον των Ελληνίδων Ξάνθης και η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, απέσπασαν τα συγχαρη-τήρια και τους επαίνους των συμμετεχόντων για την άψογη διοργάνωση και τη ζεστή φιλοξε-νία. Πολλοί από τους συμμετέχοντες ενθουσιασμένοι από την εμπειρία αυτή εκδήλωσαν ή-δη το ενδιαφέρον τους να συμμετέχουν και στο επόμενο αντάμωμα . Η παρουσίαση των θρακιώτικων φορεσιών από τις ιματιοθήκες του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης και της Φι-λοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης,  που πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης, στο σπίτι που έζησε ο Μάνος Χατζιδάκις, ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή και εποικοδομητική .

     Την παρουσίαση επιμελήθηκαν για το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης  ο ιστορικός τέχνης και συλλέκτης κ. Ιωάννης  Δαδαλιάρης και για τη Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, ο χοροδιδάσκαλός της  κ .Ιωάννης  Γκορόγιας, οι οποίοι πρόθυμα απάντησαν σε ερωτήσεις και διευκρινίσεις σχετικά με τις φορεσιές, που παρουσίασαν. Στο τέλος της εκδήλωσης η δασκάλα πιάνου και δασκάλα  της παιδικής χορωδίας του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης κ. Εύα Ξανθοπουλίδου έπαιξε στο πιάνο τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, αποδίδοντας τιμή στη μνήμη του.

    Ιδιαίτερα κατανυκτική ήταν και η δοξολογία, που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονα.  Αντιπροσωπείες πολλών Συλλόγων, που συμμετείχαν στο Αντάμωμα, με τα λάβαρά τους έδωσαν το παρόν και δέχθηκαν την ευλογία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονα.

     Οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά όλους τους συμμετέχοντας, που με  την παρουσία τους ζωντάνεψαν, λάμπρυναν και έδωσαν νόημα στη διοργάνωση. Επίσης ευχαριστούν θερμά την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Περιφερειάρχη κ. Γεώργιο Παυλίδη , την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κων/νο Ζαγναφέ-ρη για την οικονομική υποστήριξη, τον Δήμο Ξάνθης και τον Δήμαρχο κ. Χαράλαμπο Δη-μαρχόπουλο  και το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης  για την υλικοτεχνική και οικονομική υπο-στήριξη και την θέρμη με την οποία αγκάλιασαν αυτό το Πολιτιστικό γεγονός, τον πρωτο-σύγκελο της Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Σωφρόνιο, τους Δημοτικούς Συμ-βούλους, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λομβαρδέα και κ. Γεώργιο Κολλάρο, που παρευρέθησαν στις εκδηλώσεις .

     Ευχαριστούμε επίσης την ΕΡΤ για την απευθείας μετάδοση καθημερινά των εκδηλώ-σεων στο εξωτερικό και την δυνατότητα που μας έδωσε με αυτόν τον τρόπο να επικοινω-νήσουμε με την ομογένεια . Ήδη λαμβάνουμε θετικά μηνύματα για την συμμετοχή τους στο επόμενο αντάμωμα .

    Ένα ευχαριστώ οφείλουμε στην Ελληνική επιτροπή της UNESCO για την υποστήριξη, στην LIDL HELLAS , στον Ερυθρό Σταυρό Ξάνθης και στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρω-σης.

    Εκείνους όμως τους οποίους ευχαριστούμε θερμά, συγχαίρουμε και επαινούμε, είναι οι εθελοντές, χορευτές του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης και της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάν-θης, που φρόντιζαν και συνόδευαν όλους τους συμμετέχοντες από την ώρα που έφταναν στην Ξάνθη, ώστε η διαμονή τους να είναι ευχάριστη, όπως και τους χοροδιδασκάλους των παραπάνω σωματείων, την κ. Μάγδα Καραγιαννίδου και τον κ. Κυριάκο Αθανασιάδη από πλευράς Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης και τον κ. Ιωάννη Γκορόγια από πλευράς  Φιλο-πρόοδης  Ένωσης Ξάνθης, που ανέλαβαν τη διοργάνωση και διεξαγωγή του 3ου Πανελλή-νιου Πολιτιστικού Ανταμώματος Θράκης, εδώ στην Ξάνθη.

     Καλή αντάμωση .

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

 

           Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.                                                               Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΞΑΝΘΗΣ                           ΤΗΣ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΞΑΝΘΗΣ
          ΕΥΤΕΡΠΗ ΣΤΑΝΤΣΙΟΥ                                                         ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΤΖΗΜΗΛΙΟΥΔΗΣ     

 

 

 

 

 

 

 

rrrr rrrtttt  eee

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux