ΛΕΞ : ΦΡΑΝΤάless –  Έκθεση ζωγραφικής από την εικαστικό Νατάσα Μπαλτούνα

22 πορτρέτα γυναικών  αστικών περιοχών …από το φως στο σκοτάδι – Τα πρόσωπα χάνουν το φως τους, τα ρούχα δεν υπάρχουν πια – Η ελπίδα εξανεμίζεται!

Το απόγευμα της Τετάρτης εγκαινιάστηκε στο ΛΕΞ  η εικαστική έκθεση της Νατάσας Μπαλτούνα η οποία είναι  αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής και ιδιαίτερα στην γυναίκα της « καθ’ ημάς Ανατολής ».

Γυναίκες εύπορες, καλλιεργημένες, ανεξάρτητες αφήνουν πατρίδα για την πατρίδα και στήνουν τη νέα τους ζωή στα συντρίμμια της προηγούμενης

Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης φιλοξενεί και παρουσιάζει  την εικαστική έκθεση της Νατάσας Μπαλτούνα  στον χώρο του  Εκθετηρίου  Ελληνικών Παραδοσιακών Ενδυμασιών του ΛΕΞ , η οποία θα λειτουργεί καθημερινά τα απογεύματα μετά τις 19.00μ.μ.  από τις 31.08.2022 έως και τις 11 Σεπτεμβρίου 2022

Μέσα από μία ενδοσκοπική ματιά, η εικαστικός αποδίδει την εποχή στις αρχές του 20ου αιώνα, και εμπνέεται από το πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό της εποχής.

Νατάσα Μπαλτούνα , εικαστικός – γραφίστρια : 22 γυναίκες που παύουν να είναι πρόσχαρες   αφού  έρχονται αντιμέτωπες με τα σκοτάδια της ζωής τους και με την αναγκαστική εκδίωξή τους από την πατρίδα τους

Η εικαστικός κ. Μπαλτούνα μίλησε στο xanthipost.gr  και δήλωσε πως «…Με αφορμή τα 100 από την Μικρασιατική Καταστροφή έχει γίνει ένα αφιέρωμα που αφορά τις γυναίκες των προσφυγικών περιοχών…».  

Εύπορες γυναίκες, αστές,  οι φραντάλες !

Όπως εξήγησε η κ. Μπαλτούνα,   φραντάλα είναι  μία γυναίκα πλουμιστή τόσο σε συμπεριφορά όσο και σε ενδυμασία. Γυναίκες που παύουν να είναι πρόσχαρες.   

Μιλάμε για 22 πορτραίτα γυναικών που έρχονται αντιμέτωπες με τα σκοτάδια της ζωής τους και με την αναγκαστική εκδίωξή τους  από την πατρίδα τους.   Αφήνουν πατρίδα για την πατρίδα και στήνουν τη νέα τους ζωή στα συντρίμμια της προηγούμενης .

Η κ. Μπαλτούνα δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει   θερμά το Λύκειον των  Ελληνίδων Ξάνθης και ιδιαίτερα την Πρόεδρό του κ. Πέπη Στάντσιου η οποία όπως τόνισε αγκάλιασε με ζέση το project.

Πέπη Στάντσιου, Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης : Μία έκθεση που συνάδει με τον χώρο της παραδοσιακής φορεσιάς και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που την φιλοξενούμε – Η έκθεση της κ. Νατάσας Μπαλτούνα αποτελεί την πρώτη δραστηριότητα του Λυκείου των Ελληνίδων στα πλαίσια των Γιορτών Παλιάς Ξάνθης 2022

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος του Λυκείου των  Ελληνίδων Ξάνθης  κ. Πέπη Στάντσιου «…η  Νατάσα είναι ένας άνθρωπος που αγαπάει την παράδοση και είναι κοντά της με διάφορους τρόπους …»  και συνέχισε τονίζοντας μεταξύ άλλων  πως με αφορμή τα 100 από την Μικρασιατική Καταστροφή  «…μας ενδιέφερε στα πλαίσια των γιορτών να υπάρχει και μία έκθεση , μία δραστηριότητα που να έχει σχέση με αυτό το γεγονός.

Μην ξεχνάμε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ξεριζώθηκαν , μας έφεραν ό, τι πολυτιμότερο είχαν και αυτό δεν είναι άλλο από τον μικρασιατικό πολιτισμό, το  φως, την εξέλιξη, την πρόοδο..» κατέληξε η κ. Στάντσιου.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux