Ολοκλήρωση μαθημάτων του Τμήματος ” Κεφάλαια Θρακικής Λογοτεχνίας “

Την Τρίτη 28/5/24 ολοκληρώθηκαν τα μαθήματα του Τμήματος ” Κεφάλαια Θρακικής Λογοτεχνίας”, που πραγματοποίησε από τον Οκτώβριο του 2023 έως και τον Μάιο του 2024 ο Φιλόλογος, Συγγραφέας και Ποιητής κ. Θανάσης Μουσόπουλος στο Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης.

Το καταληκτήριο μάθημα κατά το πρώτο μέρος του αποτέλεσε ένα αφιέρωμα στη Βασιλεύουσα και στην πορεία της, λόγω της επετείου της ΄Αλωσης της Πόλης, θέτοντας και το διαχρονικό ερώτημα ” ΕΑΛΩ Η ΠΟΛΙΣ ; ” . Μια άκρως ενδιαφέρουσα, συνοπτική και απόλυτα τεκμηριωμένη τοποθέτηση του κ. Μουσόπουλου, με την οποία προσπάθησε να εξηγήσει στους σπουδαστές και τις σπουδάστριες το ερωτηματικό του τίτλου, τονίζοντας το χρέος μας να κατανοήσουμε, διατηρήσουμε και επεκτείνουμε την παράδοση της Πόλης.

Κατά το δεύτερο μέρος οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες του τμήματος ξεδίπλωσαν τις σκέψεις τους πάνω στο θέμα, αλλά ανέπτυξαν και άλλα. Συγκεκριμένα η κ. Κωνσταντίνα Αντωνιάδου αναφέρθηκε στην αυτοβιογραφία της Ελισάβετ Μαρτινέγκου, ο κ. Δημήτρης Πετρίδης στα αξιοθέατα της Δράμας, η κ. Δέσποινα Καραπαράσογλου σε βιωματική ιστορία του παππού της με τίτλο ” Ψωμί με βούτυρο”, ο κ. Μιχάλης Χατζηαργυρίου, συμμαθητής του κ. Μουσόπουλου, στην τότε εκδρομή των τελειοφοίτων του εξατάσιου Γυμνασίου και η κ. Μαρία Χασανίδου στη χρησιμότητα των μαθημάτων και τα ερεθίσματα που πήρε από αυτά για περαιτέρω ενασχόληση με τα θέματα που όλη την χρονιά αναπτύχθηκαν.

Στο καταληκτήριο μάθημα, επίσης, παραβρέθηκε και ο ποιητής κ. Κώστας Καλαποδάς, ο οποίος δώρισε στο Λύκειο τις τέσσερις ποιητικές του συλλογές. Τέλος, η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης κ. Ευτέρπη Στάντσιου, ευχαρίστησε θερμά όλους τους συμμετέχοντες του Τμήματος “Κεφάλαια Θρακικής Λογοτεχνίας”, τον ποιητή κ. Κώστα Καλοποδά για την προσφορά του και κυρίως τον κ. Θανάση Μουσόπουλο για την αφιλοκερδή πενταετή συνεργασία και προσφορά του στο Λύκειο, για την ιδιαίτερα αξιόλογη και ενδιαφέρουσα φετινή θεματική των Κεφαλαίων της Θρακικής Λογοτεχνίας με αναφορά στη γένεση και την ανάπτυξή της κατά τον 19ο και 20ο αιώνα, ευχόμενη καλή αντάμωση στο νέο κύκλο μαθημάτων του τμήματος τον Οκτώβριο του 2024.